Gelieve of gelieven

Door: Judith de vries, geplaatst op: 06-10-2022

"Gelieve" en "gelieven" zijn twee verschillende woorden met verschillende betekenissen en gebruiksmogelijkheden in de Nederlandse taal.

"Gelieve" is een werkwoord dat wordt gebruikt als een manier om iemand vriendelijk te vragen om iets te doen. Het is een verkorte vorm van de uitdrukking "Wilt u alstublieft" of "Kunt u alstublieft". Bijvoorbeeld, "Gelieve het formulier in te vullen voordat u vertrekt."

"Gelieven" is een vervoeging van het werkwoord "geliefd" dat wordt gebruikt in de derde persoon enkel van de verleden tijd, en het betekent "gekozen" of "geliefd" . Bijvoorbeeld "Deze dag is ons gelieven om te trouwen".

Het is belangrijk om de juiste woord te gebruiken wanneer u een verzoek of een uitspraak doet, aangezien het anders kan leiden tot verwarring over de betekenis. Het is ook belangrijk om op te merken dat deze woorden kunnen variëren in betekenis afhankelijk van de context waarin ze worden gebruikt.

In samenvatting, "gelieve" is een werkwoord dat wordt gebruikt als een manier om iemand vriendelijk te vragen om iets te doen, terwijl "gelieven" is een vervoeging van het werkwoord "geliefd" dat wordt gebruikt in de derde persoon enkel van de verleden tijd, en het betekent "gekozen" of "geliefd" . Het is belangrijk om de juiste woord te gebruiken in de juiste context om verwarring te voorkomen.

Voorbeeldzinnen nodig voor gelieve? Klik hier