Oriënteren op of oriënteren naar?

Door: Judith de Vries, geplaatst op: 19-01-2023

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen "oriënteren op" en "oriënteren naar".

"Oriënteren op" betekent dat iemand zich richt op een bepaald doel of een bepaalde richting. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand zich richt op een bepaalde carrière of op een bepaalde levensstijl.

"Oriënteren naar" betekent dat iemand zich beweegt in de richting van een bepaald doel of een bepaalde richting. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand zich beweegt in de richting van een bepaalde baan of een bepaalde stad.

Het is belangrijk om de juiste term te gebruiken, omdat de betekenis van de woorden anders kan worden begrepen. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat hij zich "oriënteert naar een carrière in de technologie", dan betekent dit dat hij zich actief bezig is met het vinden van een baan in de technologie. Als iemand echter zegt dat hij zich "oriënteert op een carrière in de technologie", dan betekent dit dat hij zich richt op het bereiken van die carrière, maar misschien nog niet actief op zoek is naar een baan.

In samenvatting, "oriënteren op" betekent richten op een doel of richting, terwijl "oriënteren naar" betekent bewegen in de richting van een doel of richting. Zorg ervoor dat je de juiste term gebruikt om te voorkomen dat je verkeerd wordt begrepen.

Voorbeeldzinnen nodig voor oriënteren? Klik hier