Wat is een meewerkend voorwerp?

Door: Judith de Vries, geplaatst op: 09-11-2022

Een meewerkend voorwerp is een grammaticale term die verwijst naar een woord of groep woorden in een zin die aangeeft wie of wat er iets doet. Het meewerkend voorwerp is meestal een persoon of een ding en het wordt vaak aangeduid met de woorden "door" of "met".

Bijvoorbeeld: "Jij schrijft het verhaal" In deze zin is "jij" het onderwerp en "het verhaal" is het meewerkend voorwerp, aangezien jij het verhaal schrijft.

Een ander voorbeeld: "Ik schrijf het verhaal met de pen" In deze zin, "ik" is het onderwerp, "het verhaal" is het doel en "de pen" is het meewerkend voorwerp, aangezien ik het verhaal schrijf met de pen.

Het identificeren van meewerkende voorwerpen is van groot belang voor grammaticale analyse en het begrijpen van de structuur en betekenis van een zin. Het kan ook helpen bij het verbeteren van taalvaardigheden en het schrijven van duidelijke en effectieve communicatie.

In samenvatting, een meewerkend voorwerp is een grammaticale term die aangeeft dat een voorwerp actief deelneemt aan de handeling die wordt beschreven door het werkwoord in een zin. Het wordt vaak gevormd door werkwoorden die een direct object aanduiden. Het identificeren van meewerkende voorwerpen is van groot belang voor grammaticale analyse en het verbeteren van taalvaardigheden.